BARNENS SPELREGLER
stöd till föreningar stöd till barn Ladda ner boken Kontakt
stöd till föreningarstöd till barnLadda ner bokenKontakt
BARNENS SPELREGLER
 
Desktop HD Copy 9.png
 

Alla barn har rätt till stöttande vuxna  

VAD BETYDER DET? Vuxna må vara större, starkare och ha mer att säga till om, men de måste bete sig schysst mot barn. Din tränares/ledares allra viktigaste jobb är faktiskt att se till att du känner dig trygg, sedd och har roligt. Även dina föräldrar måste bete sig schysst. När en förälder får dig att känna dig dålig, värdelös eller oälskad om du inte presterar tillräckligt väl kallas det för ”föräldrahets”. Och det är INTE okej. Föräldrahets är även när en förälder skriker taskiga saker vid sidan av planen, lägger sig i hur tränaren sköter träningen eller hur domaren dömer matchen. Enkelt uttryckt måste vuxna prata och agera på ett sätt som känns schysst – både före, under och efter träningar/tävlingar.

BRA ATT VETA  Föräldrahets är ett allvarligt brott mot barnkonventionen. Din idrottsförening och din tränare ska alltid se till ditt bästa. Om din tränare eller andra vuxna får dig att må dåligt, måste föreningen göra vad de kan för att hjälpa dig.Om din idrottsförening vill veta mer eller få stöd i sitt arbete kan de hitta det på rf.se

Stöd till förening  Stöd till barn

 

Känner du dig utsatt?


Lita på din magkänsla – känns det inte rätt så är det inte rätt. Våga säg ifrån om det inte känns bra. 

Du bestämmer vad som är okej eller inte. 

Du tränar för din egen skull, inte för någon annans (varken föräldrar, ledare, tränare eller kompisar) därför bestämmer du själv om du vill fortsätta eller inte. 

Prata med en vuxen du känner dig trygg med – det är alltid bra att berätta, du ska inte vara ensam med dina känslor. Det finns alltid hjälp att få! 

Ibland känns det svårt att berätta – man kan till exempel ha dåligt samvete för att mamma eller pappa betalar avgiften, eller vara orolig för vad lagkamraterna ska tycka, eller för att vara till besvär eller rent av råka illa ut. Men ibland behöver vi våga göra saker som vi inte tror att vi vågar för att få en förändring. Och det känns nästan alltid bättre när man väl har berättat.

Det finns lösningar – du kan till exempel få hjälp av din tränare att prata med dina föräldrar om hur du känner. Det är ofta lättare för en vuxen att prata med en annan vuxen om vad som är ett okej beteende i sportsammanhang.
 
 
7.circle.png
Desktop HD Copy 24.png

Kontakt

Tillhör du en förening? Här hittar du tips, råd och verktyg.
Du kan även ringa Bris stödlinje för idrottsledare på 077-44 000 42

Du som är upp till 18 år kan sms:a eller ringa 116 111 dygnet runt.
Du kan också chatta och mejla på bris.se eller besöka en Brismottagning.

För frågor om Barnens spelregler, kontakta:
Malin Träff, barn- och ungdomsansvarig RF: malin.traff@rfsisu.se
Binaji Marouf, enhetschef kommunkation och påverkan, Bris: binaji.marouf@bris.se 

För pressförfrågningar, kontakta:
Maja Dahl, pressekreterare Bris: maja.dahl@bris.se
Anna Setzman, pressekreterare RF: anna.setzman@rfsisu.se

+46707936610 jeanette.ramnitz@bris.se
Öppettider