BARNENS SPELREGLER
stöd till föreningar stöd till barn Filmer Ladda ner boken Kontakt
stöd till föreningarstöd till barnFilmerLadda ner bokenKontakt
BARNENS SPELREGLER
 
Desktop HD Copy 11.png
 

Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp

VAD BETYDER DET?  Ingen vuxen eller någon annan har rätt att göra något sexuellt med dig om du är under 15 år. Den som gör det bryter mot lagen! När du är över 15 år får ingen någonsin göra något sexuellt mot dig som du inte själv vill. Ett sexuellt övergrepp kan vara många olika saker, allt ifrån en våldtäkt, alltså att någon tvingar sig till att ha sex med dig, till att någon till exempel tar på dig på ett sätt som känns fel och obehagligt eller gör dig rädd. Det kan också vara att någon tittar, säger eller antyder sexuella saker till dig på ett sätt som känns obehagligt. Ingen får tvinga dig att titta på sitt kön eller något annat sexuellt – inte heller online. Ingen får fota, filma eller sprida sexuella bilder på dig mot din vilja. Och självklart får ingen göra något sexuellt mot någon som inte kan säga nej eller skydda sig, till exempel någon som är full, drogpåverkad, sjuk eller har någon funktionsnedsättning.

BRA ATT VETA Det är alltid den som begår det sexuella övergreppet som gör fel, aldrig den som blir utsatt. Att utsätta någon för sexuella övergrepp är ett mycket allvarligt brott. Du har alltid rätt att säga nej eller stopp när det inte känns bra för dig! Även om det ”bara” är någon som vill kramas eller är vänskaplig. Det gäller även om du är tillsammans med någon, eller om du har sagt ja först.

Det är bara du som bestämmer över din kropp. Det som inte känns okej för dig är inte okej.

Lita på din magkänsla – känns det inte rätt så är det inte rätt. Våga säga ifrån, eller berätta för en vuxen du litar på, om något händer som inte känns bra.

Om din idrottsförening vill veta mer eller få stöd i sitt arbete kan de hitta det på rf.se

Stöd till förening  Stöd till barn

 

Känner du att något inte går rätt till?


Prata med en vuxen du känner dig trygg med – om du har blivit utsatt eller om du är orolig att någon kompis eller lagkamrat har blivit utsatt är det alltid bra att berätta. Det finns alltid hjälp att få! En vuxen kan också hjälpa dig att göra en polisanmälan. 

Ibland känns det svårt att berätta – det är vanligt att känna skuld och skamkänslor, och vara orolig för vad andra ska tycka, eller för att råka illa ut. Det är också väldigt vanligt att se upp till och kanske rent av tycka om den som utsatt dig för övergreppen. Men du gör rätt som berättar – det är jätteviktigt! Vad som än har hänt, så är ingenting ditt fel. Det är alltid den som begår övergrepp som gör fel.

Sök läkarvård – det kan vara svårt att veta vad exakt man varit med om, och en vanlig reaktion när man blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp är att bara vilja ta en dusch och gå och lägga sig. Men om du tror att du varit med om en våldtäkt så är det väldigt viktigt att du går direkt till en vuxen som du litar på och berättar vad som hänt – hur hemskt och jobbigt det än känns. Då kan han eller hon exempelvis följa med dig till en akutmottagning, vårdcentral eller ungdomsmottagning. Personalen där kommer hjälpa dig och ta väl hand om dig.
 
4.circle.png
4.linnea.png
 
“Jag ville bli bäst! Jag var tio år och hade precis börjat spela handboll. Målet var att bli proffs i världens bästa liga. Samtidigt som handbollen var det roligaste jag visste var det mycket annat som var tungt i den perioden. Vissa manliga ledare runt lagen jag spelat i var obehagliga och gjorde mig obekväm och ledsen. På internet skickade killar och män äckliga sexmeddelanden till mig och det blev
värre efter att jag spelat matcher som sändes på TV. Allt det här tog mycket fokus och jag hade ibland ont i magen när jag gick till träningen. Handbollen som innan bara hade varit kul kändes nu också skitjobbig.
Jag är glad att jag ändå fortsatte kämpa, för nu har jag vunnit två VM-guld med U-landslaget och är proffs i världens bästa liga och handboll är bara kul igen!
Det känns magiskt att idag få leva min barndomsdröm men jag tycker det är så viktigt att inte säga till våra unga att ”det blir bättre sen”. Alla barn har rätt att må bra här och nu och idrotten ska alltid vara en säker plats. Hade jag kunnat åka tillbaka i tiden hade jag velat säga till Linnéa 10 år att ingen har rätt att kränka eller tafsa på dig. Var inte ensam utan berätta för någon vuxen du litar på. Och ta ingen skit. Inte från män på internet, killar i skolan, ledare eller tränare – inte från någon!”
Desktop HD Copy 25.png

Kontakt

Tillhör du en förening? Här hittar du tips, råd och verktyg.
Du kan även ringa Bris stödlinje för idrottsledare på 077-44 000 42

Vill du som barn eller ung få stöd och hjälp av en kurator?
Kontakta Bris via mejl och chatt på Bris.se eller ring 116111

Har du frågor om Barnens spelregler? Kontakta:
Jeanette Ramnitz, projektledare Bris: jeanette.ramnitz@bris.se
Mattias Olsson, projektledare RF: mattias.olsson@rf.se

 

För pressförfrågningar, kontakta:
Anna Holmqvist, pressekreterare Bris: anna.holmqvist@bris.se
Anna Setzman, pressekreterare RF: anna.setzman@rf.se

+46707936610 jeanette.ramnitz@bris.se
Hours